Probele reumatice, minim - Invitro Diagnostics

Probe reumatice

More info Informaţii generale Factorii reumatoizi sunt un grup heterogen de autoanticorpi îndreptaţi împotriva determinanţilor antigenici ai regiunii Fc a moleculelor de IgG de origine umană sau animală, care formează complexe IgG-anti IgG în ser sau în lichidul sinovial1;2;4.

probe reumatice

Aceşti autoanticorpi pot aparţine tuturor claselor de imunoglobuline, fiind reprezentaţi de izotipurile Ig M predominantIgG şi IgA1. Sinoviala constituie sursa principală de FR6. In prezenţa FR riscul de apariţie a artritei reumatoide la pacienţii sănătoşi este de ori mai mare decât la persoanele seronegative5.

  1. De aceea, mai întâi, trebuie făcută diferenţa între bolile reumatismale inflamatorii şi cele de uzură.
  2. Bursita patelara

Poliartrita reumatoidă este una din cele mai comune afecţiuni reumatice inflamatorii, caracterizată prin episoade acute inflamatorii, distrucţii cu deformări articulare şi impotenţă funcţională progresivă. Diagnosticul este bazat pe criteriile ACR American College of Rheumatologyîn care detecţia factorului reumatoid este unul din criteriile de laborator. Pacienţii seropozitivi au un risc mai mare decât cei seronegativi de a dezvolta artrită erozivă cu impotenţă funcţională articulară şi manifestări extraarticulare cum ar fi: noduli reumatoizi, determinare pulmonară de boală, vasculită, sindrom Felty neutropenie şi splenomegalie asociate cu artrită reumatoidăpolineuropatie, serozite şi sindrom Sjögren secundar2;4;5.

Tableta de sanatate - Boli reumatice

Metodele de determinare prin latex aglutinare şi nefelometrie detectează predominant factorul reumatoid de tip Ig M. Obţinerea unei valori crescute pentru un singur izotip FR poate să nu constituie întotdeauna un factor de risc pentru dezvoltarea unei artrite reumatoide în general se asociază două izotipuri 6. Detecţia simultană a două izotipuri pozitive IgA şi IgM creşte specificitatea diagnosticului1;3.

Probe reumatice FR în lichidul sinovial poate fi efectuată utilizând metodele descrise anterior, dar datorită vascozităţii sale crescute determinată de acidul hialuronic este recomandat pretratamentul probei cu hialuronidază.

probe reumatice

La pacienţii cu artrită reumatoidă rezultatele determinării FR în lichidul sinovial sunt, în cele mai multe cazuri, similare cu nivelurile din ser5. Unii factori reumatoizi se pot comporta ca proteine care precipita la frig crioglobuline 4. Deşi numele o sugerează, FR nu este patognomonic pentru poliartrita reumatoidă şi nici măcar strict pentru afecţiunile reumatologice.

Paliditate; La copii mai pot sa apara si sangerari nazale. Printre primele si cele mai evidente semne care apar se numara afectarea articulara, cu dureri care sunt localizate, de regula, la nivelul genunchilor, gleznelor, pumnilor si coatelor. Mult mai rar, acestea pot afecta articulatiile mainilor si picioarelor, umerilor sau soldurilor. Durerile sunt de tip migratoriu: se muta de la o articulatie la alta, iar articulatiile se inrosesc si se umfla. La atingere sau miscare, se resimte o durere acuta, iar articulatiile sunt calde.

Recomandări pentru determinarea FR IgM, IgA — utilitate în diagnosticul diferenţial al diverselor tipuri de artrite şi în stabilirea prognosticului acestora4. Pregătire pacient — à jeun pe nemâncate sau postprandial după mese 3. Specimen recoltat — sânge venos3.

probe reumatice

Prelucrare necesară după recoltare — se separă serul prin centrifugare3. Volum probă probe reumatice minim 1 mL ser3.