Amplitudinea miscarilor articulare

Extensia umarului

Lateral, se inspecteaza anumite deformari ale articulatiei infectii, inflamatii, extensia umarului, traume, etc. Posterior se inspecteaza scapula, respectiv forma si asezarea ei.

Mușchii antebrațului uman vedere anterioară, strat superficial. Encyclopædia Britannica, Inc. Extinderea antebrațului mărește unghiul la cot, îndepărtând mâna de umăr.

Superior se cauta inflamatii, deformatii ale claviculelor, asimetrii ale fosei supraclaviculare. Palparea Sensibilitate difuza la palpare anterioara si extensia umarului a articulatiei este sugestiva pentru o infectie sau tendinita calcificata supraspinoasa.

Sensibilitatea marcata este particular asociata cu calcificari tendinoase supraspinoase sau infectie gonococica. Se palpeaza apoi humerusul si capul humerusului in axila exostoza humerusului proximal este des palpabila in aceasta zona.

Sensibilitatea deasupra articulatiei acromioclaviculare apare dupa dislocatii recente si osteoartrite ale articulatiei. Se pot simti crepitatii cand bratul face miscarea de abductie. Examinatorul se afla in spatele pacientului, cu mana stanga examinand umarul stang al pacientului, cu policele sub marginea posterolaterala extensia umarului acromionului, apasand in directia antero superioara, in acelasi timp se inpinge clavicula inferior cu indicele si mediusul.

Testul este pozitiv daca pacientul acuza durere. Palparea suprafetei claviculare — sensibilitatea apare in dislocarile sternoclaviculare, infectii tuberculozatumori, radionecroze de exemplu, dupa tratamentul cancerului de san. Esential este totusi examenul radiologic in cazul sensibilitatii palpatorii, la nivelul claviculei. Mobilitatea Abductia Pacientul abduce ambele brate si se urmareste mobilitatea, usurinta miscarii si nivelul pana la care se face abductia.

Se urmareste initierea abductiei astfel de dificultati osteoporoza doare articulațiile sugestive pentru afectiuni ale coafei muschilor rotatori ai umarului. Se urmareste aparitia dureri la abductie: -intre de grade, sugestiva pentru compresia coafei rotatorilor muschilor umarului in regiunea acromionului. Daca pacientul nu poate abduce bratul activ este ajutat. Daca miscarea este facuta pana la capat, extensia umarului rotatie externa, inseamna ca articulatia glenohumerala este intacta.

Pacientul este rugat sa tina bratul in pozitie verticala.

extensia umarului dureri articulare și boala parkinson

extensia umarului Daca poate face asta, atat deltoidul cat si nervul axilar sunt intacte. Dupa testul cu bratul la verticala, pacientul este rugat sa-l adduca cat mai incet langa corp. Masurarea razei de abductie — norma,l bratul atinge urechea cu o usoara inclinare a capului de aceeasi parte grade. Daca ambele miscari ale abductiei, atat activa cat si pasiva, sunt restrictionate, se fixeaza unghiul scapulei cu o mana, si se incearca din extensia umarului abductia.

Absenta miscarilor indica articulatia glenohumerala fixa. Adductie in extensie — cu o mana pe umar iar cu cealalta pe antebrat, examinatorul flexeaza antebratul la nivelul pieptului raza normala grade.

Prezentare Gel UV 3 in 1: baza, constructie si finish

Flexie inainte — pacientul este rugat sa ridice bratele deasupra capului cu coatele in extensie; extensia umarului observa aceasta pozitie din lateral raza normala de grade. Flexie orizontala si abductie — pacientul se afla in sezut raza normala de grade ; durerea la aceasta manevra, este comuna osteoartritei sau traumatismului articulatiei acromioclaviculare.

Pacientul este rugat sa-si puna mana pe scapula opusa este un test folositor pentru rotatia interna in extensie.

Uneori pacientul reuseste sa-si duca mana la ceafa pe partea afectata, facand flexie orizontala, in cazul acesta examinatorul extensia umarului pozitia coatelor trage de ambele coate inapoi, vizualizand orice diferenta.

Rotatie interna in abductie — cu ,umarul abdus la 90 de grade, cu cotul in flexie tot la 90 de grade, pacientul este rugat sa coboare bratul de la orizontala normal unghiul este de 70 de grade.

Se reia aceeasi pozitie, doar ca pacientul trebuie sa ridice bratul de la orizontala, pastrand umarul in abductie 90 de grade normal unghiul este de grade. Rotatie externa in extensie — coatele pe langa corp in flexie 90 de grade, cu palmele spre inainte, se misca mainile lateral, comparandu-se una cu cealalta normal 70 de grade.

Rotatie interna in extensie — mana este miscata spre piept, ea aflandu-se in pozitie fiziologica pe extensia umarului corp normal 70 de grade. Elevarea sau depresia coborarea umarului — masuratorile lui Halloceli si Gunal. Se masoara cu goniometrul un brat al goniometrului vertical, la nivelul sternului, iar celalalt brat la nivelul acromionuluinormal unghiul de elevare trebuie sa fie de 37 grade, iar cel de coborare de 8 grade. Important este ca odata cu masurarea umarului sa se verifice si coloana cervicala.

Crepitatiile — o mana a examinatorului este situata deasupra umarului, cu mediusul de-a lungul articulatiei acromioclavicular; se abduce bratul cu cealalta mana. Se cauta sa se simta crepitatiile fie la nivelul acromioclavicular fie glenohumeral se poate si ausculta. Durerea apare cand umarul este flexat la 90 de grade si rotat intern fortat.

Grupul muscular din față

Daca durerea scade dupa injectare, la repetarea testului, inseamna ca durerea initiala se datoreaza compresiei coafei muschilor rotatori asupra acromionului. Instabilitatea glenohumerala anterioara 1.

Testul de aprehensiune. Examinatorul se afla in spatele pacientului de preferat ca pacientul sa stea pe un scaun.

extensia umarului tratarea apei cu artroză

Se abduce umarul la 90 de grade, se roteste usor extern umarul, cu policele se apasa usor capul humerusului. Frica sau refuzul de a continua aceasta manevra sunt semne de instabilitate cronicaanterioara a umarului. Se repeta testul la o abductie de grade si de 45 grade. Durerea apare doar in subluxati minore. Testul de relocare. Se repeta testul de aprehensiune, examinatorul aflandu-se de data aceasta in fata pacientului. Cand apare durerea sau aprehensiunea, se apasa cu palma la nivelul bicepsului.

extensia umarului artrita articulațiilor mici ale mâinii

Aceasta apasare avand rolul de a stabiliza capul humerusului in glenoid in momentul in care subluxatia este eminenta, scutind pacientul de orice durere sau aprehensiune. La inlaturarea presiunii facute cu palma examinatorului, durerea si aprehensiunea apar, astfel fiind confirmata instabilitatea anterioara. Testul sertarului lui Gerber si Ganz Pacientul este in supinatie, cu umarul abdus la 90 de grade. Se fixeaza scapula cu policele pe coracoid si degetele in posterior, se incearca cu cealalta mana sa se miste capul humerusului anterior.

Se cauta orice miscare, crepitatie, aprehensiune, comparandu-se cu articulatia controlaterala. Radiografia axilara poate fi facuta in timpul acestei proceduri, de multe ori fiind facuta sub anestezie.

Instabilitate glenohumerala posterioara 1. Testul sertarului Se face cand se suspecteaza dislocarea posterioara recurenta. Pacientul se afla in supin, cu cotul in flexie, umarul 20 de grade flexie si 90 de grade abductie.

Examinatorul isi pune extensia umarului lateral de coracoid. Se roteste intern umarul si se flexeaza la aproximativ 80 de grade, apasandu-se capul humerusului inapoi cu ajutorul policelui. Orice deplasare a capului humeral se poate simti in police.

Diferența dintre flexie și extensie - 2021 - Știri

Se poate confirma cu o radiografie. Cu o mana pe cotexaminatorul apasa in jos, incercand sa subluxeze capul humeral catre posterior. Se poate simti o zdruncinatura daca testul este pozitiv. Daca testul este negativ se poate repeta manevra cu bratul in adductie si rotatie interna.

Amplitudinea miscarilor articulare

Instabilitate glenohumerala inferioara Testul santului — pacientul in picioare, examinatorul prinde bratul cu ambele maini si il trage in jos. Se urmareste daca apare o laxitate inferioara si daca intre capul humerusului, lateral, si acromion, apare un sant, o depresiune. Testul se compara cu articulatia pereche. Testul instabilitati tendonului bicepsului. Umaruleste abdus la 90 de grade, cotul se fixeaza la un unghi drept.

What is Flexion and Extension?

Se repereaza tendonul bicepsului in fosa bicipitala si examinatorul tine degetele in pozitie. Cu cealalta mana examinatorul roteste intern umarul pacientului. Daca tendonul este instabil nu se misca din acea pozitie, aceasta manevra putand fi acompaniata de o crepitatie. Testul extensia umarului viteza.

Cu cotul in extensie maxima, in supin, umarul flexat la 90 de grade, pacientul este rugat sa reziste la extensia umarului pe care examinatorul incearca sa o faca.

Apar dureri in timpul acestei manevre daca exista inflamatie la nivelul tendonului. Testul poate ce medicamente pentru tratarea durerilor articulare pozitiv si daca exista patologie la nivelul coafei muschilor rotatori ai umarului.

Agățat musculatura vezi Fig.

Integritatea capului lung al bicepsului. Extensia umarului o mana se sustine cotul pacientului, cu cealalta se prinde de incheietura maini. Pacientul este rugat sa flexeze antebratul, timp in care examinatorul opune rezistenta flexiei.

Se face la ambele brate acest test. Puterea deltoidului. Se roaga pacientul sa incerce sa tina bratul abductie, in timp ce examinatorul se opune prin apasarea cotului. Se examineaza extensia umarului se palpeaza contractia deltoidului. Afectiunile de tractiune a nervului axilar rezultate prin implicarea deltoidului sunt cele mai frecvente dupa dislocatia umarului.

Este bine sa se verifice eventualele pierderi senzoriale din aceasta zona. Nervul suprascapular. Se palpeaza scapula si se identifica spina. Se pun degetele pe deasupra spinei, deasupra muschiului supraspinos. Cu cealalta mana a examinatorului se fixeaza antebratul pacientului si acesta este rugat sa faca o miscare de abductie.

Daca nervul suprascapular este intact, contractia supraspinosului este usor de simtit. Se repeta acest test cu bratul in abductie la 90 de grade. Daca pacientul renunta la abductie, la o presiune exercitata asupra bratului de catre examinator, este clar un semn de patologie a coafei muschilor rotatori ai umarului. Intr-o maniera asemanatoare se palpeaza infraspinosul, caudal de spina scapulei, in timp ce pacientul este rugat sa-si roteasca extern umarul, examinatorul opunand rezistenta acestei miscari.

Nervul toracic lung. Daca se suspecteaza o paralizie a ms. Se urmareste extensia umarului diferenta aparuta intre cele doua scapule. Andrei Ioan Bogdan Subscribe.